AINO JA REINO
-MAANTIEJUOKSU 2010

PYTERLAHTI

Pyterlahden Kisa matkalla kohti joukkuemaailmanmestaruutta.
 

Aino ja Reino -maantiejuoksu 2010 järjestettiin lauantaina 14.8.2010 Pyterlahden kylässä, Virolahden kunnassa. Tapahtuma pidettiin vaihtelevissa sääoloissa, mutta pienet sadekuurot eivät menoa haitanneet - Opistonmäki täyttyi iloisista kisailijoista ja kuntoilijoista sekä kannustusjoukoista. Kaikkia heitä yhdisti yhtenäiset kenkävalinnat: Aino- tai Reino-tossut.

Tapahtuman aluksi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo toivotti tossukansan tervetulleeksi tapahtumaan ja virallisen avauspuheen piti tapahtuman suojelija, kunnanjohtaja Osmo Havuaho. Havuaho korosti puheessaan talkoohengen merkitystä. Pyterlahden Kädentaitajien lahjoittaman arpajaispalkinnon voitti suurarvonnassa Miska Mykkänen. Avajaiset päättyivät Maamme-lauluun. Opistonmäen kisa-alueella tunnelmaa loivat Hannu ja Pelimannipojat haitarimusiikillaan. Lasten suuren suosion saivat pomppulinna ja kasvomaalaus.

Ensimmäisenä tossut laittoivat liikkeelle juniorit, jotka kisasivat Opistonmäen puistoalueella ja herättivät suurta ihailua ja iloa yleisön joukossa. Sadekuurojen liukastama nurmi toi omat lisähaasteensa samoin kuin jalasta omille teilleen lähteneet tossut.

Kuntoilu-, joukkue ja kilpasarjaan osallistuneet kuljetettiin Pasikonpohjan maitolaiturille traktorikyydein. Kuntoilusarjalaiset reippailivat ilman ajanottoa jokainen omaan tahtiin. Ensimmäisenä kuntoilijoista Opistonmäelle saapui pyterlahtelainen Juho Mäkelä.

Joukkukisa osoittautui viihdyttäväksi ja jännittäväksi. Tänä vuonna lähtöviivalle asettautui ennätysmäärä joukkueita, kun 19 viisihenkistä ryhmää oli täysillä mukana.

Pyterlahti näytti mahtinsa Reino-tossujen kylänä, kun Pyterlahden Kisa voitti erittäin tiukassa kisassa hallitsevan mestarin. Virojoen VPK joutui tyytymään hopeasijaan ja Ravijoen VPK kiri kolmanneksi. Pyterlahden Kisan voittajajoukkueessa juoksivat Jarmo Peltola, Miko Saarilaakso, Timo Mäkelä, Vesa Vapalahti ja Esa Taari. Joukkuekisan kärkitaistelu oli erittäin tiukka ja kärkikolmikko erottui selkeästi muista.

Osa joukkueista keskittyi puolestaan panostamaan erityisen rentoon Reino-henkeen, mikä huokui joukkueiden asustuksesta ja huumorimielestä. Kotkan Wanhanajan Miesvoimistelijat Möljän Pöljät ry saapui maaliin nimensä mukaisesti rytmikkäästi saaden yleisön mukaan kannustukseen.

 Joukkueitten pukeutuminen ja asustus herättivät suurta huomiota: Museotiellä matkasi niin tyylikkäitä lyylejä, pirun pimuja ja Ravimäkiyhdistyksen joukkueen matkassa olivat myös keppihevoset. Virojoen koulun väki oli varustautunut liitutaululla - Pyterlahti.netin tietoon ei kuitenkaan ole tullut, pidettiinkö matkan varrella oppitunteja.

Peräilmanmäen Pinnistys oli eväiden suhteen omavarainen: heillä oli mukanaan kottikärryissä oma grilli, ja kisamatkan aikana makkarat ehtivät kypsyä valmiiksi asti. Karjalaisseurojen Kymen piiri ry:n joukkueesta löytyi puolestaan piirakkataitaja, kun Karjala-liiton piirakkamestari numero 10, Sirkku Kervinen oli mukana joukkueessa. Joukkue saapui kisapaikalle vuosimallia 1957 olevalla Mersulla, joka herätti suurta kiinnostusta kisayleisön keskuudessa.

Joukkueet ansaitsevatkin tunnustuksen paneutumisesta tapahtuman henkeen: kisa-asustuksen ja huumorimielen tuomisesta mukaan lähtöviivalle. Maalikameran kuva paljasti myös, että ensimmäistä kertaa Aino ja Reino -maantiejuoksun historiassa Aino-tossut nähtiin kisakäytössä miehen jalassa. Tohvelisankarit-joukkueessa uskallettiin murtaa ennakkokäsityksiä ja kenties tämä siivitti joukkueen miltei mitalisijoille.

Kilpasarjoissa meno oli vauhdikasta ja päivän aikana nähtiin uusia maailmanennätyksiä, kun Essi Rinnemaa, Marko Harjunen ja Lasse Mäkinen uusivat sarjojensa maailmanennätysajat. Samalla uusiutuivat myös kaikkien aikojen kovimmat Aino- ja Reino-ajat, kun Essi Rinnemaa siivitti Aino-tossut aikaan 6.11 ja Marko Harjunen kellotti kautta aikain kovimman Reino-ajan pysäyttämällä kellot aikaan 4.42. Näin ollen Timo Mäkelä joutui luovuttamaan ME-ajan merkkinä olleen keltaisen liivinsä Harjuselle. Tyhjin käsin ei kuitenkaan jäänyt Mäkeläkään, sillä hän uusi oman sarjansa maailmanmestaruuden ja voitti lisäksi joukkuemestaruuden.

Vaikka ennätyksiä tehtailtiin ja maalisuoralla käytiin tiukkojakin kiritaisteluja, päällimmäiseksi nousi kuitenkin rento meininki ja huumorimieli. Tossukansa osoittautui myös erittäin reiluksi, sillä tänä vuonna tossutarkastaja joutui antamaan ainoastaan muutamia huomautuksia, vain murto-osan edellisvuoden määrästä. Ennakkotiedoista poiketen tossutarkastaja itse joutui vetäytymään lähtöviivalta kisapäivän aamuna flunssan vuoksi - ylijääneen ajan hän käytti kuitenkin hyödyksi tekemällä pistotarkastuksia maaliviivan ylittäneille tossuille.
 

 


Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry ja
Kisa-osasto

KIITTÄVÄT

kaikkia Aino ja Reino
-maantiejuoksuissa mukana olleita - yhdessä loimme unohtumattoman tapahtuman!
 

 

 


TULOKSET OVAT TÄÄLLÄ

 

 

Opistonmäki oli täynnä hyväntuulista tossukansaa. Polkupyörille oli varattu oma P-alue auringonkukkapellon laidalla. Kahvila tarjosi virkistystä aivan Opistonmäen maitolaiturin vieressä.
Lapsille virkistystä ja energianpurku-mahdollisuuden tarjosi pomppulinna. Kisajänis oli paikalla kannustamassa kisailijoita. Infotaululta löytyi päivän ohjelman lisäksi myös rataprofiili.
Katsomopaikat loppusuoran äärellä olivat suosittuja jo ennen kisan avausta. Kuntoilusarjaan osallistunut kisojen suojelija, kunnanjohtaja Osmo Havuaho haastattelussa. Myös vuoden 2009 maailmanmestarit pääsivät Reijo Sahlbergin haastatteluun.
     
Opistonmäellä oli nähtävillä myös runsaasti vanhanajan ajoneuvoja.
Tossuteltassa riitti vilinää kuin myös numeroiden jaossa. Kun numerolappu oli saatu, askeleet veivät tossuntarkastukseen,
jossa virallinen tossutarkastaja Olli Suurpää oli valmiina. Myös tänä vuonna tarkastus oli tiukka ja ajoittain tarkastukseen syntyi ruuhkia. Kaikki läpäisivät tossutarkastuksen. Kuvassa Reijo Sahlberg haastattelee, kun tarkastuksessa kunnanjohtaja Osmo Havuahon Reinot.
Kisojen juontamisesta vastasivat Lasse Mäkinen (oik.) ja Reijo Sahlberg. Kisojen johtajana toimi Tero Viljasuo (toinen vas.). Kello 14 alkaneet avajaiset pidettiin esiintymislavalla. Kisojen suojelija, kunnanjohtaja Osmo Havuaho nosti puheessaan esiin talkootyön merkityksen.
Pienet sadekuurot aiheuttivat tossuihin pientä lisävipinää... Ainot (22 - 28) valmiina aloittamaan kisaurakkansa kisa-areenan puistoalueella. Reinojen (22 - 28) lähtöviivalla oli tungosta.
Pienten tossujen vauhti ja liikkumisen ilo vakuutti yleisön. Tossua pistettiin toisen eteen loppusuoralla vauhdikkaasti.
Viimeiset metrit ennen maalia... Kisojen nuorimpiin osallistujiin kuulunut Eero Tulkki (1,5 v) selvitti tiensä maaliin asti erittäin mallikkaasti.
Reinot (29 - 35) valmistautumassa lähtöön. Ainot (29 - 35) lähtöviivalla. Siirtyminen Pasikonpohjaan toteutettiin useammassa osassa.
Traktorin lavalla oli mukava matkustaa ja VIP-kuljetuksessa matkustajia hemmoteltiin penkein. Ensimmäisenä Pasikonpohjan lähtöviivalle asettautuivat kuntosarjalaiset.
Kuntosarjassa matkaa taivallettiin omaan tahtiin ja Opistonmäen kisa-alueella odottivat maaliviiva ja kannustukset. Kisajänis kävi tarkastamassa tilannetta maitolaitureiden välillä asiaankuuluvasti Pappa Tunturilla.
Joukkuesarjalaiset valmistautumassa Opistonmäellä ja lähtöpaikalla tunnelma oli korkealla - juuri sellainen kuin Reino-henkisessä tapahtumassa kuuluu ollakin. Tossua tien leveydeltä...
Virojoen ja Ravijoen VPK:t aloittivat vahvasti. Värikästä menoa Mokkalanmäentien risteyksestä.
Yleisö jännittämässä joukkuekisan tulojärjestystä... Ensimmäisenä Opistonmäkeä lähti nousemaan Pyterlahden Kisan joukkue kannoillaan edellisvuoden mestari Virojoen VPK. Pyterlahden Kisassa juoksivat Jarmo Peltola, Miko Saarilaakso, Timo Mäkelä, Vesa Vapalahti ja Esa Taari.
Pyterlahden Kisa tuuletti joukkuemaail-manmestaruutta maalissa. Edellisvuosien mestari Virojoen VPK joutui tällä kertaa tyytymään hopeatilaan. Ravijoen VPK oli mukana tiiviisti kärkikamppailussa ja sijoittui lopulta kolmanneksi.
Kotkan Wanhanajan Miesvoimistelijat Möljän Pöljät ry ilahdutti kisatyylillään: myös ryhmän askelkuviot vaikuttivat erittäin tarkkaan hiotuilta.
Kotkan Wanhanajan Miesvoimistelijat Möljän Pöljät ry Kannusjärven Alapään Marttojen yhdistyksen juuret ulottuvat 1950-luvulle, kun kylässä oli sekä Ala- että Yläpään Martat. Kannusjärven Alapään Marttojen tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä tossuilemassa olivat myös Kannusjärven Alapään Pikkumartat. Kirkonseudun Martoilla kulki mukanaan maitokärryt, joista löytyi myös joukkueen tunnuslause.
Osuuspankin joukkueet, Keskittäjät ja Bonukset taittoivat matkan yhdessä. Ruonalan Reinokkaat tunnisti keltaisesta väristä. MLL:n Virolahden paikallisyhdistyksen yhtenäinen väri oli sininen. Myös Tili Talsin joukkueen kisa-asu oli yhtenäinen.
Tohvelisankarit tekivät MM-kisahistoriaa, sillä joukkueesta löytyi ensimmäinen kisajalkineena Aino-tossuja käyttänyt mies. Tyylilyylit (Style Ladies) saapuivat maaliin tyylillä. Pirun Pimut ylittivät maalilinjan yhtenä rintamana.  Peräilmanmäen Pinnistys oli varustautunut joukkuekisaan omin eväin: Aino-henkeen varustetussa kottikärry-grillissä kypsyivät kisamatkan aikana makkarat, jotka saivat välillä vauhdikastakin kyytiä.
Karjalaisseurojen Kymen piiri ry:n joukkueesta löytyi piirakkaosaamista, kun joukkueen jäsenenä oli mukana Karjala-liiton piirakkamestari numero 10, Sirkku Kervinen. Virojoen koulun väki oli ottanut mukaansa tarvittavia opetusvälineitä. Ravimäkiyhdistyksen mukana matkaa maitolaiturilta toiselle taittoivat myös keppihevoset.
Kisajänis seuraamassa Opistonmäen stadionin tapahtumia. Puhelintieto kertoo, että kilpasarjan kilpailijat ovat asettautuneet Pasikonpohjassa lähtöviivalle ja ajanotto valmistautuu... Jännitys on käsin koskelteltavissa - myös puussa ollut maalikamera on valmis taltioimaan tapahtumat. Myös Pasikonpohjan maitolaiturilla tunnelma on tiivis. Kaikki valmiina - ja liikkeelle!
Juoksu alkoi tasaisesti Pasikonpohjasta Mokkalanmäentien risteykseen Marko Harjusen komennossa.
Kisajänis oli nopea liikkeissään ja onnistui yllättämään myös juoksijat mopolla liikkuessaan. Kohti Suitinkurvia... Suitinojan mehupiste oli entisellä paikallaan. Lasse Mäkisen askel oli kevyt matkalla kohti maailmanmestaruutta. Samoin tossu kulki lennokkaasti myös Jan-Erik Liljeqvistilla ja Vesa Vapalahdella.
Lähestyttäessä Opistonmäen nousua Harjusen ero takana tuleviin oli selvä ja enää jännitettiin ME-ajan kohtaloa. Opistonmäki oli valmiina vastaanottamaan yksilösarjan Ainot ja Reinot. ME-miehen Marko Harjusen lähestyessä maalia, myös virallinen tossutarkastaja pisti juoksuksi. Marko Harjunen pysäytti kellot uuteen Reinojen ME-aikaan 4.42 ja tossutarkastaja riensi tekemään mestaruustossuille jälkitarkastuksen.
Timo Mäkelä uusi sarjansa maailmanmestaruuden, mutta joutui luopumaan ME-ajan merkkinä olleesta keltaisesta liivistään. Aino-sarjan ME-aika parani Essi Rinnemaan kellottamaan aikaan 6.11 Lasse Mäkinen kirjasi oman sarjansa (Reino
36 - 39) ennätyksen aikaan 5.26.
Kaukaisimmat juoksijat tulivat tänä vuonna Espanjasta ja Skotlannista.
Aino ja Reino -juoksun erilaiset asuvalinnat kunnioittivat tapahtuman henkeä. Harjoitustossut? Juoksuasuista löytyi monenlaisia tekstejä... Palkintojenjako valmiina alkamaan...
Pyterlahden Kisan saama voittopokaali tuodaan Museolle nähtäväksi. Aino-tossujen MM-kolmikko, maailmanmestari ja ME-ajan haltija Essi Rinnemaa (oik.), Neea Karhu ja Virpi Rintelä. Reino-tossujen 44 --> kärkikolmikko, maailmanmestari Marko Harjunen (vas.), Jan-Erik Liljeqvist ja Mika Kukkonen. Reino-tossujen 40 - 43 kova kolmikko, Timo Mäkelä (vas.), Vesa Vapalahti ja Jarmo Tulkki. Reino-tossusarjan 36 - 39 maailmanmestari Lasse Mäkinen (vas.) ja kolmanneksi sijoittunut Mika Hänninen. Keskellä Reijo Sahlberg haastattelee. Suomen kokeneimman tossutarkastajan pistokokeet ulottuivat palkintopallille asti...
 

Tossutarkastaja korostaa sukkasäännön olevan ennallaan


Joistakin lehtitiedoista poiketen Aino ja Reino -maantiejuoksun säännöt ovat edelleen samat. Kuten sääntökohdassa 3 sanotaan: "Sukkia saa olla enintään kaksi kappaletta ja ainoastaan toinen saa olla villasukka."

Eli yhdistelmät, jolloin jalassa on tavallinen sukka ja villasukka ovat täysin sääntöjen mukaisia, tossutarkastaja Olli Suurpää tähdentää korjaten lehdessä olleen painovirheen. Hän myös toteaa, että kukaan ei ole alentunut yrittämäänkään ylimääräisillä sukilla, eli tossukansa on tässä suhteessa ollut erittäin kuuliaista.

päivitetty 15.8.2010 klo 22.17
 

Kisojen taustamateriaali
(mm. vanhemmat uutiset ja ilmoittautumisohjeet) löytyvät
TÄÄLTÄ.

 

Mestarit (1 440,4 m) löytyvät TÄÄLTÄ.

 

Kuvat
Mika Halonen
Leo Karhula
Sanni Rintelä
Seppo Rintelä
Timo Rintelä
Susanna Siekkeli
 

 
etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |