AINO JA REINO -MAANTIEJUOKSU 2009 PYTERLAHTI
 
Uusia Aino- ja Reino-maailmanmestareita Opistonmäellä
Uutta maailmanennätystä ei Opistonmäellä nähty, kun lauantaina 8.8.2009 kisattiin kolmannet kansainväliset Aino ja Reino -maantiejuoksut. Hallitseva maailmanmestari ja maailmanennätyksen haltija Timo Mäkelä piti pintansa ja säilytti mestaruutensa, mutta uusi maailmanennätys jäi 10 sekunnin päähän. Hallitseva mestari osoitti kuitenkin kovakuntoisuutensa juoksemalla matkan kahteen kertaan: ensin Vaalimaan Rajatarkastusaseman joukkueessa ja heti tämän perään yksilösarjassa. Kisat olivatkin täynnä suurta jännitystä.

Kisatapahtumat alkoivat Opistonmäellä kello 13 ilmoittautumisella ja numeroiden jaolla, jonka jälkeen kilpailijat siirtyivät tossuntarkastukseen. Tossutarkastajalla oli tänä vuonna tiukka linja, ja mustaan muistikirjaan merkittiin useita vakavia varoituksia, mutta diskauksilta vältyttiin, joskin varoituksen saaneet joutuvat ensi vuonna tarkemman tarkastuksen alle. Kisaan oli ilmoittautunut liki 200 kisailijaa ja tänä vuonna osallistujamaiden kirjo oli kasvanut: tänä vuonna kauimmaiset kisailijat olivat tulleet Ruotsista, Saksasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta, Kiinasta ja USA:sta asti. Pääosin kilpailijat edustivat kuitenkin Pyterlahden lähialueita: suurin osa osallistujista oli Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Uudenmaan maakunnista.

Kahdelta kisat avattiin virallisesti, kun Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo toivotti kisakansan tervetulleeksi. Hän myös kiitti talkoolaisia, joiden antama vapaaehtoistyöpanos oli merkittävä tekijä kisojen onnistumisen kannalta. Virallisen avajaispuheen piti kisojen suojelija Jari "Jallu" Nenonen, jonka värikäs puhe sai aikaan iloisen pilkkeen monen silmäkulmaan. Kisojen suojelija saapui tapahtuman henkeen sopivalla museoajoneuvolla ja hänellä oli jalassaan tietenkin Reino-tossut.

Stadionalueella oli paikalla Rajavartiolaitoksen edustajat, jotka esittelivät Rajavartiolaitoksen toimintaa ja kalustoa. Taitavat pelimannit, Antti Heijari, Hannu Heijari, Esko Pohjola ja Aimo Rautjärvi, pitivät huolta kisayleisön viihtyvyydestä soittamalla Opistonmäellä ja lisäksi soittoa kuultiin myös reitin varrella, kun osa soittajista siirtyi liikekannalle VIP-kuljetuksen kyytiin. Kisa-alueella liikkui myös virallinen kisajänis, joka oli saanut ylleen uuden kisapaidan. Kisajänis oli erittäin suosittu lasten keskuudessa kuin myös Anni Lommin tekemät hienot kasvomaalaukset.

Juniorisarjat kirmailivat Opistonmäen puistoalueella ja herättivät suurta ihastusta kisayleisön keskuudessa innokkuudellaan. Joukkuesarjassa voiton vei viimevuotisen mestaruuden uusinut Virojoen VPK:n joukkue, joka teki maantiellä vakuuttavaa työtä repien eroa takana tulevaan Vaalimaan Rajatarkastusaseman ja Ravijoen VPK:n joukkueeseen. Virojoen VPK pääsi tuulettamaan voittoaan hienon palkinnon kanssa - he saivat vuodeksi käyttöönsä ison maitotonkan. Joukkuesarjassa nähtiin monenlaista väriä ja iloa, kun joukkueet olivat selkeästi panostaneet yhtenäiseen asustukseen.

Kuntoilusarja oli Radio Novan KesäVeikko-kisan kohteena. Seppo Rintelä valtuutettiin valitsemaan kuntoilusarjasta voittaja ja valintakriteereiksi määräytyi ennen kaikkea asenne ja pilke silmäkulmassa. Kuntoilusarjan kunkuksi valittiin pian 90 vuotta täyttävä Hellin Rinnemaa, joka vaelsi matkan sauvakävellen reippaaseen tahtiin iloisella mielellä. Hellinin jalassa olivat Aino-tossut, joten KesäVeikko-kisan neloskohteessa vastaus kysymykseen "tehdäänkö kuntoilusarjan voittosuoritus Aino-tossuissa" oli kyllä.

Kuntoilusarjassa ensimmäisenä maaliin tuli Karri Koskinen ja toisena Risto Hyvönen. He olisivat antaneet kovan vastuksen myös kilpasarjassa, sillä tossut liikkuivat rivakkaan ja tasaiseen tahtiin. Varsinaisissa kilpasarjoissa vauhti oli hurjaa. Mäkelä oli hallitsevista mestareista ainoa, joka säilytti tittelinsä: muissa sarjoissa nähtiin joukko uusia mestareita. Näin ollen Aino- ja Reino-maailmanmestaruudet jakautuivat ympäri Suomea, Pyterlahden lisäksi Virolahdelle, Pyhtäälle ja Vantaalle.

Sää suosi paikalle saapunutta runsaslukuista kisayleisöä, joka oli sijoittunut sekä Opistonmäen kisastadionille että kisareitin varrelle. Kannustus oli esimerkillistä ja kisailijat kertoivat sen antaneen lisävoimia hikiseen urakkaan. Kannustusjoukot olivat varustautuneet ansiokkaasti tehden erilaisia kannustuskylttejä. Opistonmäellä ilmassa olikin koko ajan Aino- ja Reino-henkeä - naurua ja iloa sekä rentoa meininkiä. 

 

AINO- JA REINO-MAAILMANMESTARIT 2009
  Timo Mäkelä, Pyterlahti / Virolahti (Reino 40 - 43)
  Virpi Rintelä, Vantaa (Aino 36 - 39)
  Heikki Rautio, Pyhtää (Reino 36 - 39)
  Hanna Yrjönen, Virolahti (Aino 40 - 42)
  Jan-Erik Liljeqvist, Pyhtää (Reino 44 -->)
     
  Virojoen VPK, Virolahti joukkuesarja
  Karri Koskinen, Hamina kuntoilusarja

 

Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry ja
Kisa-osasto

KIITTÄVÄT

kaikkia Aino ja Reino
-maantiejuoksuissa mukana olleita - yhdessä loimme unohtumattoman tapahtuman!

 

Tulokset ovat täällä

 

 

Voittajakolmikko, Reino 40 - 43 Voittajakolmikko, Aino 36 - 39 Voittajakolmikko, Reino 36 - 39
     
Voittajakaksikko, Aino 40 - 42 Voittajakolmikko, Reino 44 --> Virojoen VPK sai palkinnoksi komean maitotonkan, joka kestää nakkien paistamisen kevyesti

 

 

 

Kuvat
Hellevi Karhula
Leo Karhula
Ritva Kinnunen
Pekka Rintelä
Sanni Rintelä
Seppo Rintelä
Timo Rintelä

 

Taustaa vuoden 2009 Aino ja Reino
-maantiejuoksuista löytyy täältä

 

Opistonmäelle kerääntyi runsaasti kisayleisöä ja kannustusjoukkoja. Tapahtumat alkoivat ilmoittautumisella ja numeroiden jakamisella ja ennen varsinaista kisastarttia täytyi selvittää yhtä sun toista...
Kisapaikalla oli käytössä väliaikainen pyöräparkki. Opistonmäellä oli mahdollista tutustua sekä vanhoihin traktoreihin että Rajavartiolaitoksen toimintaan.
Tossutarkastajan linja oli tänä vuonna edellisvuosia tiukempi: vakavia varoituksia jaettiin ennätysmäärä, joskaan yhtään diskausta ei tehty.
Kisastadionilla riitti tunnelmaa, jota olivat luomassa virallinen kisajänis ja haitarimusiikilla Opistonmäen väkeä ilahduttaneet pelimannit.
Pienempiä ja vähän isompiakin kisavieraita ilahduttivat Anni Lommin tekemät upeat kasvomaalaukset. Maitolaiturin kupeessa oli mahdollista myös istahtaa hetkeksi kahvin ja pullan ääreen. Tossutarkastajalla riitti töitä jonoksi asti.
Virallinen kisojen avaus tapahtui klo 14. Avajaispuheen piti kisojen suojelija Jari "Jallu" Nenonen. Avajaiset päättyivät Maamme-lauluun.
Kuntoilusarja kuljetettiin Pasikonpohjaan traktorikyydein.
Lähettäjä kulki maitolaitureiden väliä skootterilla - Reinot jalassa tietenkin. Tänä vuonna lähtöpaikalla käytettiin kansainvälisissä kisoissa noudatettua lähetyskäytäntöä - lähettäjä antoi merkin lähtölaukauksen ampujalle valkoisella lipulla.
VIP-kuljetuksessa oli aikaa myös kuvata. Kuntoilusarjan nopein Karri Koskinen olisi varmasti antanut kovan vastuksen myös kilpasarjassa. Kuntoilusarjassa maitolaitureiden väli taivallettiin omaan tahtiin iloisella mielellä.
VIP-kuljetuksen mukana olleet soittajat ilahduttivat kisareitin varrella ollutta yleisöä. Juniori-ikäiset kirmasivat Opistonmäen puistoalueella.
Kannusjärven alapään martat ry oli ottanut mukaan matkalle niin neulomisvälineet kuin runsaslukuisen kannattajajoukon Joukkuesarja oli täynnä väriä ja hyvää mieltä.
Wirta Starsin joukkue oli varustautunut pelivälinein, joita ei kuitenkaan tiettävästi matkan varrella tarvittu. Viimevuotinen mestari, Virojoen VPK lähti kisaan ennakkosuosikkina. Myös jänis oli kirittämässä joukkuesarjaa lähtöön...
Virojoen VPK:n joukkue saapui maaliin selvästi ennen Vaalimaan Rajatarkastusaseman joukkuetta. The Katit -joukkue oli täynnä kissamaista energiaa
Yksilösarjat valmistautumassa lähtöön Pasikonpohjassa. Lähtöviivalle asettauduttiin kärjen osalta viime vuoden sijoitusten asettamassa järjestyksessä: etuoikeutetun piikkipaikan sai keltaisessa liivissä juossut, maailmanennätyksen haltija Timo Mäkelä.
Ennen lähtölaukausta tunnelma oli käsinkosketeltavan jännittävä. Jo maaliin tulleet saivat piknik-seurakseen tapahtuman juontajan, kun samaan aikaan yksilösarjan kilpailijat olivat juuri ohittaneet Suitinojan mehuaseman.
Museotiellä riitti vauhtia... Ajanotossa odotettiin maailmanmestareita saapuviksi. Ensimmäisenä maaliin saapui Pyterlahden Timo Mäkelä kannoillaan Pyhtään Jan-Erik Liljeqvist
Hellin Rinnemaa palkittiin "Kuntoilusarjan kunkku" -palkinnolla, ja koska hänen jalassaan olivat Aino-tossut, saatiin Radio Novan KesäVeikko-kisan kierroksen 32 / 2009 neloskohteen vastaukseksi "kyllä" Kilpasarjojen mitalistit saivat palkinnoksi tapahtuman henkeen sopivat maitotonkat.
 
   
etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |